Enkele sensibiliseringsvideo's

Het correct omgaan met hoofdimpact en er alles aan doen om de risico’s zo goed mogelijk te beperken is natuurlijk erg belangrijk. Onderstaande video’s zetten deze topics in de kijker. De eerste video zoomt in op het belang van het (correct!) dragen van hoofdbescherming. We hebben maar één hoofd, dat zo goed mogelijk beschermen is een evidente zaak! In de twee volgende video’s laten we enkele topsporters aan het woord om hun ervaring met hoofdimpact tijdens het sporten te delen. Wat hebben zij eruit geleerd? Bekijk de video’s en neem hun tips mee tijdens jouw sportbeoefening!

Getuigenissen

Sport slim. Bescherm je hoofd.

Met deze sensibiliseringsvideo zetten we het belang van het dragen van hoofdbescherming nog een keer extra in de verf!

Getuigenis Emmanuel

Emmanuel Stockbroekx vertelt openlijk over de weg die hij moest afleggen om opnieuw fit op het hockeyveld te staan, na het hoofdletsel dat hij opliep tijdens de Play-offs van 2021.

 

Lees ook het Sporza artikel

Getuigenis Hanne

Hanne Desmet deelt haar ervaring met hersenschuddingen en gaat dieper in op de hersenschudding die ze opliep in aanloop naar de Spelen in Peking van 2022.

 

Lees ook het Sporza artikel

Getuigenis Sven & input dr. Depreitere

Rugbyer Sven D’Hooghe vertelt over de hersenschuddingen die hij doormaakte en wat hij daaruit leerde. Neurochirurg Bart Depreitere geeft hierbij nog extra heldere informatie en richtlijnen om te respecteren.

 

Lees het Sporza artikel

Visual Sven D'Hooghe en Bart Depreitere[56] kopie.jpg
Getuigenis Rose IOHH - met quote.png

Getuigenis Rose El Sharouni

In januari van dit jaar liep ik een hersenschudding op tijdens een training. Het gebeurde door een toevallige klap op mijn hoofd, toen mijn trainingspartner een positie probeerde te verdedigen. Het was niet eens een harde klap en afgezien van een behoorlijk vervelende hoofdpijn die ik meteen voelde, voelde ik me helemaal prima. Achteraf gezien had ik de hoofdpijn niet moeten afdoen als iets kleins. Ik bleef trainen, werken, gewichten heffen, maar na een paar dagen werd alles erger. Er kwam een punt waarop ik letterlijk niets meer kon. Ik probeerde een wandeling te maken en moest na een minuut weer terug. Ik kon het gewoon niet. Ik heb veel blessures gehad, maar ik had nog nooit zo weinig controle gevoeld over mijn lichaam, mijn geest en mijn gezondheid. Het kostte me 3,5 maand om te herstellen en ik leerde dat een hersenschudding veel verschillende kanten heeft. Lichamelijk ging het binnen 6 weken goed, maar cognitief had ik het veel langer moeilijk. Ik voelde me lange tijd niet mezelf en dat was een heel eng gevoel. Als ik één tip kan geven, is het wel dat als je twijfelt of iets een hersenschudding is, je het als zodanig moet behandelen.

Doe het heel rustig aan, vertraag activiteiten als ze symptomen uitlokken zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, wazig zicht en 'je niet goed voelen'. Slaap, drink geen alcohol en ga naar je huisarts voor een professionele beoordeling. In het ergste geval heb je het mis en heb je het een paar dagen rustig aan gedaan. Maar als je gelijk hebt, heb je de juiste stappen naar herstel gezet.

Sluiten